Suspenzija za djecu Suprax je inovativan antibiotik. Ovaj lijek je vrlo učinkovit i ima širok raspon upotrebe. Međutim, ovaj lijek nije bez kontraindikacija, pa prije propisivanja takvog lijeka pedijatar mora provjeriti je li njegova uporaba prihvatljiva za dijete.

Je li moguće za djecu Supraks?

Ovaj lijek je predstavnik treće generacije. Posebno je dizajniran za liječenje djece. S obzirom na potrebe različitih dobnih skupina, lijek se otpušta u takvim varijacijama:

 1. Duge tablete svijetlo narančaste nijanse. U sredini svake takve tablete postoji rizik od podjele. Budući da je lijek namijenjen uporabi u pedijatriji, njegovi tvorci pobrinuli su se da djeca s radošću uzimaju takve tablete. Dale su tabletama okus jagode. Pakovanje može sadržavati 1, 5, 7 ili 10 tableta.
 2. Kapsule s bijelom bazom i ljubičastom kapicom. Unutar njih nalazi se mješavina žućkastih granula i bijelog praha. U kartonskoj kutiji je 1 tanjur sa 6 kapsula.
 3. Granule namijenjene za pripremu suspenzije. Mogu biti krem ​​ili bijele boje. Takve se granule pakiraju u tamne boce od 60 ml. Suspenzija Suprax može biti različitih koncentracija: u svakom se slučaju određuje pojedinačno. Istodobno, pakiranje sadrži mjernu žlicu ili špricu za mjerenje željene doze lijeka.

Suspension Suprax - sastav

Ovaj antibiotik je vrlo učinkovit. Glavni mu je aktivni sastojak cefalasporin (aka cefixime trihidrat). U ovom obliku, aktivna komponenta ne uništava se u agresivnom okruženju želučanog soka: prodire u crijeva, a odatle ulazi u krvotok. Kapsule sadrže 466 mg cefiksime trihidrata, a 447,7 mg u tabletama. Imaju gotovo istu dozu, pa se u svakodnevnom životu takvi lijekovi često nazivaju Suprax 400. U jednoj boci sadrži 1.402 g glavne aktivne tvari.

Antibiotik Suprax, koji se oslobađa u obliku granula, sadrži takve pomoćne tvari:

 • natrijev benzoat;
 • sredstva za poboljšanje okusa;
 • titanov dioksid;
 • ksantan guma.

Što pomaže ovjes Supraxa?

Cefixime trihidrat ima širok spektar djelovanja. U stanju je uništiti takve štetne mikroorganizme:

 • gonococci;
 • Protej
 • Pasteurella;
 • Shigella
 • pneumokoki;
 • nazupčenja;
 • E coli;
 • promisao
 • hemofilni štapići;
 • cytobacteria.

Uz to, postoje bakterije koje su neosjetljive na učinke ovog antibiotika. Oni uključuju bakteroide, enterokoke, stafilokoke, klostridiju i listerije. U borbi protiv takvih patogenih mikroorganizama liječnik će propisati antibakterijski lijek s drugim aktivnim sastojkom. Prvo će provesti studiju o osjetljivosti bakterija na određenu antimikrobnu komponentu..

Suprax za djecu propisan je razumno, jer ima visoku bioraspoloživost. Istodobno, na postotak apsorpcije ne utječe oblik otpuštanja lijeka. Za suspenzije, tablete i kapsule, bioraspoloživost varira između 40% -50%. Maksimalna koncentracija aktivne tvari u tijelu zabilježena je 4 sata nakon uzimanja lijeka. Lavovski udio antibakterijske komponente izlučuje se mokraćom, manji - žučom.

Ovjes Suprax - indikacije za uporabu

Ovaj antibiotik pomaže da se riješite mnogih bolesti..

Indikacija za uporabu suspenzije Suprax ima sljedeće:

Vrijedno je uzeti u obzir da je suspenzija za supraks djecu preporučljiva samo u onim slučajevima kada se slabiji antibiotici ne mogu nositi s patogenim mikroorganizmima. Isti lijek smatra se jakim. Da bi se izbjegao razvoj rezistencije, važno je uzeti uravnotežen pristup korištenju ovog antibiotika u liječenju djece. Zabranjeno je davanje liječnika bez recepta liječnika!

Suprax - kontraindikacije

Iako ovaj lijek ima ogroman raspon upotrebe, ne mogu se svim bebama dati ovaj lijek.

Antibiotik Suprax za djecu je kontraindiciran u:

 • netolerancija na aktivnu tvar;
 • zatajenje bubrega.

Prema napomeni, Suprax suspenzija za djecu ne preporučuje se za liječenje djece mlađe od 6 mjeseci. U rijetkim slučajevima pedijatri čine iznimku od pravila. Pri donošenju odluke oni važu o potencijalnom riziku od upotrebe lijekova i očekivanim koristima. Tijekom razdoblja liječenja, liječnik treba nadzirati stanje mrvica i, ako je potrebno, brzo prilagoditi terapiju.

Supraks ovjesa za djecu - primjena

Kao i drugi antibiotici, ovaj se lijek nikad ne koristi u borbi protiv virusnih infekcija. Takva primjena nije samo beskorisna, nego je čak i opasna: izgubljeno vrijeme samo pogoršava situaciju. Kao rezultat toga, bit će potrebno liječiti samu bolest (do tada će preći u ozbiljan oblik) i riješiti se komplikacija koje su nastale protiv nje. Takva terapija može trajati dugo..

Ako Suprax propisuje pedijatar, njegovu primjenu treba provesti uzimajući u obzir sljedeće preporuke:

 1. Trajanje terapije određuje se individualno. Češće traje 7-10 dana. Supraks sa anginom kod djece ili drugom zaraznom bolešću treba dati istodobno..
 2. Češće se drugi ili treći dan nakon početka terapije događa značajno olakšanje stanja. Ne možete prekinuti liječenje! Do tada je većina bakterija već bila neutralizirana, ali još nije uništena. Ako iznenada prestanete uzimati antibiotik, pojavit će se rezistencija na lijek. Kao rezultat toga, u budućnosti pri liječenju bebe njegova upotreba bit će beskorisna.
 3. Kao dio ovog lijeka, prisutna je saharoza, pa je tijekom terapije važno kontrolirati šećer u krvi. To se prije svega odnosi na djecu čija roditelja i članovi uže obitelji pate od dijabetesa.
 4. S produljenom primjenom antibiotika nastaje disbioza. Nakon takve terapije liječnik će djetetu propisati tečaj probiotika..

Suprax - kako pripremiti suspenziju?

Dajući svoje preporuke o doziranju lijeka, liječnik uzima u obzir djetetovu dob i težinu. Specijalist će detaljno objasniti kako razrijediti supraks suspenziju za djecu. Ovaj je postupak jednostavan..

Kako uzgajati suspenziju Suprax:

 1. Voda se prokuha i ohladi na sobnu temperaturu. Ne koristite vruće tekućine!
 2. Spremnik s granulama dobro je protresen: to će spriječiti prianjanje mikročestica. Inače se neće potpuno otopiti u vodi..
 3. Otvorite tvorničku ambalažu i ulijte 20 ml vode u bocu.
 4. Posudu zatvorite poklopcem i protresite nekoliko puta.
 5. U bocu se ulije ista količina vode, opet sve dobro protrese. Do tada bi smjesa trebala imati jednoliku konzistenciju..
 6. Odložite bocu sa sadržajem na 5-7 minuta. Proizvod je spreman za upotrebu..

Suspenzija Suprax - doziranje za djecu

Dnevna norma može se podijeliti u 2 doze.

Češće doza lijeka Supraks za djecu je sljedeća:

 • 6-12 mjeseci - 3-4 ml;
 • 2-4 godine - 5 ml;
 • 5-11 godina - 6-10 ml;
 • stariji od 11 godina - 400 mg tvari, što odgovara 20 ml lijeka (s težinom od 50 kg ili više).

Važno je strogo poštivati ​​doziranje. Kad se premaši, može se primijetiti sljedeće:

Ako se pojave takvi simptomi, djetetu treba pružiti prvu pomoć koja je predstavljena sljedećim manipulacijama:

 1. Ispiranje želuca.
 2. Uzimam sedativ.
 3. Kiseonička terapija.
 4. Uvod adrenalina.

Kako dati Suprax djetetu?

Izmjerite gotovu suspenziju mjernom žlicom ili posebnom štrcaljkom. Kada se koristi potonji, povećava se točnost pojedinačne doze. Nakon mjerenja, štrcaljku morate oprati toplom vodom i obrisati suhom čistim papirnatim ručnikom. Roditelji su često zainteresirani za suspenziju supraksa - prije ili nakon obroka. Stručnjaci savjetuju davanje lijekova djetetu nakon jela: to će umanjiti rizik od nuspojava.

Inače se mogu razviti takve komplikacije:

Koliko često mogu davati supraks djetetu?

Češće se dnevna doza dijeli na dva. Suspenzija antibiotika Suprax treba uzimati u istom intervalu: otprilike 12 sati. Dakle, ako je prvi sastanak bio u 9 sati, drugi bi trebao biti u 21:00. Samo poštivanjem ovog pravila može se očekivati ​​visoki ishod liječenja. U nekim je slučajevima dopuštena pojedinačna doza lijeka: liječnik će dati detaljnije preporuke na ovu temu.

Suprax - analozi za djecu

Trenutno u prodaji postoji mnogo zamjena za ovaj lijek. Ako je suspenzija propisana za malu djecu Suprax, a tijekom terapije počinje se pojavljivati ​​alergijska reakcija na antibakterijsku komponentu, umjesto nje koristi se drugi lijek. Međutim, sve takve zamjene mora provesti kvalificirani pedijatar..

Analozi supraksa imaju ove:

 • Zinnat (izrađen na osnovi cefuroksima);
 • Makropen, koji sadrži midekamicin;
 • Sumamed, gdje je glavna komponenta azitromicin;
 • Augmentin (u njemu se amoksicilin kombinira s klavulanskom kiselinom);
 • Wilprafen Solutab, čija je glavna komponenta josamicin;
 • Pantsef (temelji se na cefiximeu).

Suprax ® (Suprax)

Djelatna tvar

Farmakološka skupina

Nozološka klasifikacija (ICD-10)

Sastav i oblik ispuštanja

kapsule1 kapa.
Cefixime200 mg
400 mg
pomoćne tvari: koloidni silicijev dioksid; magnezijev stearat; karboksimetil celuloza; azorubine
sastav školjke kapsule: titanov dioksid; boje - D&C žuta 10, FD&C žuta 6, indigo karmin, FD&C plava; želatin

u ambalaži sa blister trakom 6 kom.; u paketu kartona 1 paket.

Granule za oralnu suspenziju5 ml
Cefixime100 mg
pomoćne tvari: natrijev benzoat; saharoza; smola je žuta; okus jagode

u tamnim staklenim bocama od 60 ml; u pakovanju kartona 1 bočica u kompletu s žlicom za doziranje.

Opis oblika doziranja

Kapsule od 200 mg sa žutim čepom i bijelim tijelom, koje sadrže mješavinu praha i sitnih granula žućkasto-bijele boje.

Kapsule od 400 mg s ljubičastom kapicom i bijelim tijelom, koje sadrže mješavinu praha i sitnih granula žućkasto-bijele boje. Šifra H808 primjenjuje se na kapsulu.

Granule za suspenziju za oralnu primjenu: male granule od bijele do krem ​​boje. Nakon razrjeđivanja, suspenzija gotovo bijele do krem ​​boje sa slatkim okusom jagode.

svojstvo

Polusintetički antibiotik cefalosporina treće generacije za oralnu primjenu.

farmakološki učinak

farmakodinamiku

Inhibira sintezu stanične membrane patogena. Cefixime je otporan na beta-laktamaze koje proizvodi većina gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija.

In vitro cefiks je aktivan protiv gram-pozitivnih bakterija: Streptococcus agalactiae; Gram-negativne bakterije: Haemophilus parainfluenzae, Proteus vulgaris, Klebsiella pneumoniae, Klebsiella oxytoca, Pasteurella multocida, Providencia spp., Salmonella spp., Shigella spp., Citrobacter amalonaticus, Citrobacter diversce, Serratia marces..

In vitro i u kliničkoj praksi cefiks je aktivan protiv gram-pozitivnih bakterija: Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenes; Gram-negativne bakterije: Haemophilus influenzae, Moraxella (Branhamella) catarrhalis, E. coli, Proteus mirabilis, Neisseria gonorrhoeae.

Pseudomonas spp., Enterokok (Streptococcus) serogrupa D, Listeria monocytogenes, većina Staphylococcus spp., Otporni su na lijek. (uključujući sojeve otporne na meticilin), Enterobacter spp., Bacteroides fragilis, Clostridium spp.

farmakokinetika

Međutim, kad se uzima, bioraspoloživost cefiksima je 40–50%, bez obzira na unos hrane, međutim, Cmaksimum sefiks seruma postiže se 0,8 sati brže kada se lijek uzima s hranom.

Kada uzimate lijek u obliku kapsula u dozi od 200 mg Cmaksimum u serumu se postiže nakon 4 sata i iznosi 2 µg / ml, ako se uzima u dozi od 400 mg - 3,5 µg / ml. Pri uzimanju lijeka u suspenziji u dozi od 200 mg Cmaksimum u serumu se postiže nakon 4 sata i iznosi 2,8 µg / ml, ako se uzima u dozi od 400 mg - 4,4 µg / ml. Vezanje na proteine ​​plazme, uglavnom s albuminom, je 65%.

Oko 50% doze izluči se nepromijenjenom u urinu tijekom 24 sata, a oko 10% doze izluči se u žuči. T1/2 ovisi o dozi i iznosi 3-4 sata.

U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega s Cl kreatininom 20–40 ml / min T1/2 povećava se na 6,4 sata, s Cl kreatininom 5-10 ml / min - do 11,5 sati.

Indikacije Supraks ®

Zarazne i upalne bolesti uzrokovane mikroorganizmima osjetljivim na lijek:

faringitis, tonzilitis, sinusitis;

akutni i kronični bronhitis;

nekomplicirane infekcije mokraćnog sustava;

kontraindikacije

Preosjetljivost na cefalosporine i peniciline.

kronično zatajenje bubrega;

pseudomembranski kolitis (povijest);

dječja dob (do 6 mjeseci).

Trudnoća i dojenje

Trudnoća je moguća samo ako majčinska korist od majki nadilazi potencijalni rizik za plod..

Ako je potrebno, primjena tijekom dojenja treba zaustaviti dojenje.

Nuspojave

Alergijske reakcije: urtikarija, ispiranje kože, pruritus, eozinofilija, groznica.

Iz probavnog sustava: suha usta, anoreksija, mučnina, povraćanje, proljev, nadutost, bol u trbuhu, disbioza, oslabljena funkcija jetre (povećana aktivnost jetrenih transaminaza, alkalna fosfataza, hiperbilirubinemija, žutica), gastrointestinalna kandidijaza; rijetko - stomatitis, glositis, pseudomembranski enterokolitis.

Iz hemopoetskih organa: leukopenija, neutropenija, trombocitopenija, hemolitička anemija.

Iz mokraćnog sustava: intersticijski nefritis.

Iz živčanog sustava: vrtoglavica, glavobolja.

Interakcija

Blokatori tubularne sekrecije (alopurinol, diuretici, itd.) Odgađaju izlučivanje cefiksima putem bubrega, što može dovesti do povećane toksičnosti.

Smanjuje indeks protrombina, pojačava učinak indirektnih antikoagulansa.

Antacidi koji sadrže magnezijev ili aluminij hidroksid usporavaju apsorpciju lijeka.

Doziranje i primjena

Unutra. Za odrasle i djecu starije od 12 godina s težinom većom od 50 kg prosječna dnevna doza je 400 mg (1 put dnevno ili 200 mg 2 puta dnevno). Prosječno trajanje tečaja liječenja je 7-10 dana.

S nekompliciranom gonorejom - 400 mg jednom dnevno.

Djeci mlađoj od 12 godina propisuje se suspenzija u dozi od 8 mg / kg jednom ili u 2 doze (4 mg / kg svakih 12 sati). Za djecu od 6 mjeseci do 1 godine, dnevna doza suspenzije je 2,5–4 ml, u dobi od 2–4 godine - 5 ml, a u dobi od 5–11 godina - 6–10 ml. Za bolesti uzrokovane Streptococcus pyogenes, tijek liječenja je najmanje 10 dana.

U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, doza se postavlja ovisno o klirensu kreatinina u krvnom serumu: s Cl kreatininom 21-60 ml / min ili u bolesnika na hemodijalizi, dnevnu dozu treba smanjiti za 25%. Ako je kreatinin Cl manji od ili jednak 20 ml / min ili u bolesnika na peritonealnoj dijalizi, dnevnu dozu treba smanjiti za 2 puta.

Način suspenzije: okrenite bocu i protresete prašak. Dodajte 40 ml kuhane vode ohlađene na sobnu temperaturu u 2 stupnja i protresite nakon svakog dodavanja dok se ne stvori homogena suspenzija. Nakon toga, potrebno je dopustiti da se suspenzija otopi 5 minuta kako bi se osiguralo potpuno otapanje praha. Prije upotrebe protresti pripremljenu suspenziju..

Predozirati

Simptomi: povećani rizik od nuspojava.

Liječenje: ispiranje želuca; simptomatska i suportivna terapija, koja po potrebi uključuje uporabu antihistaminika, GCS-a, prešanih amina, terapiju kisikom, transfuziju infuzijskih otopina, mehaničku ventilaciju. Ne izlučuje se u značajnim količinama hemo- ili peritonealnom dijalizom.

posebne upute

Pacijenti s poviješću alergijskih reakcija na peniciline mogu biti preosjetljivi na cefalosporinske antibiotike..

Uz produljenu upotrebu lijeka moguće je kršenje normalne crijevne mikroflore, što može dovesti do rasta Clostridium difficile, uzrokovati jaku proljev i pseudomembranski kolitis.

Tijekom liječenja moguća je pozitivna izravna reakcija Coombsa i lažno pozitivna reakcija urina na glukozu.

Proizvođač

Hikma Pharmaceuticals (Jordan) naručio je Gedeon Richter-RUS CJSC.

Uvjeti skladištenja za Suprax ®

Čuvati izvan dohvata djece.

Rok trajanja Supraxa ®

Ne koristiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakiranju.

suprax®
suprax®

Farma Skupina

Analozi (generički sinonimi)

ceforal solutab, ixim lupin, panceph, cementidixor, cefix

Recept (međunarodno)

Rp.: Kape. "Suprax" 0,4 br. 6
D.S. 1 kapa. Jednom dnevno.

Rp.: "Suprax" 0,1 - 5ml
D.t.d. Broj 1 u flac.
S. prema shemi.

farmakološki učinak

Polusintetički antibiotik cefalosporin treće generacije za oralnu primjenu. Baktericidni, antibakterijski široki spektar. Inhibira sintezu stanične membrane patogena. Cefixime je otporan na beta-laktamaze koje proizvodi većina gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija.
In vitro cefiks je aktivan protiv gram-pozitivnih bakterija: Streptococcus agalactiae; Gram-negativne bakterije: Haemophilus parainfluenzae, Proteus vulgaris, Klebsiella pneumoniae, Klebsiella oxytoca, Pasteurella multocida, Providencia spp., Salmonella spp., Shigella spp., Citrobacter amalonaticus, Citrobacter diversce, Serratia marces..
In vitro i u kliničkoj praksi cefiks je aktivan protiv gram-pozitivnih bakterija: Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenes; Gram-negativne bakterije: Haemophilus influenzae, Moraxella (Branhamella) catarrhalis, E. coli, Proteus mirabilis, Neisseria gonorrhoeae.
Pseudomonas spp., Enterokok (Streptococcus) serogrupa D, Listeria monocytogenes, većina Staphylococcus spp., Otporni su na lijek. (uključujući sojeve otporne na meticilin), Enterobacter spp., Bacteroides fragilis, Clostridium spp.

Način primjene

Za odrasle: Iznutra. Za odrasle i djecu starije od 12 godina s težinom većom od 50 kg prosječna dnevna doza je 400 mg (1 put dnevno ili 200 mg 2 puta dnevno). Prosječno trajanje tečaja liječenja je 7-10 dana.
S nekompliciranom gonorejom - 400 mg jednom dnevno.
Djeci mlađoj od 12 godina propisuje se suspenzija u dozi od 8 mg / kg jednom ili u 2 doze (4 mg / kg svakih 12 sati). Za djecu od 6 mjeseci do 1 godine, dnevna doza suspenzije je 2,5–4 ml, u dobi od 2–4 godine - 5 ml, a u dobi od 5–11 godina - 6–10 ml. Za bolesti uzrokovane Streptococcus pyogenes, tijek liječenja je najmanje 10 dana.

U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, doza se postavlja ovisno o klirensu kreatinina u krvnom serumu: s Cl kreatininom 21-60 ml / min ili u bolesnika na hemodijalizi, dnevnu dozu treba smanjiti za 25%. Ako je kreatinin Cl manji od ili jednak 20 ml / min ili u bolesnika na peritonealnoj dijalizi, dnevnu dozu treba smanjiti za 2 puta.

Način suspenzije: okrenite bocu i protresete prašak. Dodajte 40 ml kuhane vode ohlađene na sobnu temperaturu u 2 stupnja i protresite nakon svakog dodavanja dok se ne stvori homogena suspenzija. Nakon toga, potrebno je dopustiti da se suspenzija otopi 5 minuta kako bi se osiguralo potpuno otapanje praha. Prije upotrebe protresti pripremljenu suspenziju..

indikacije

- Zarazne i upalne bolesti uzrokovane mikroorganizmima osjetljivim na lijek: faringitis, tonzilitis, sinusitis; akutni i kronični bronhitis; upala srednjeg uha; nekomplicirane infekcije mokraćnog sustava, nekomplicirana gonoreja.

kontraindikacije

- Preosjetljivost na cefalosporine i peniciline.
- Mjere opreza: starija dob; kronično zatajenje bubrega; pseudomembranski kolitis (povijest); dječja dob (do 6 mjeseci).

Nuspojave

- Alergijske reakcije: urtikarija, ispiranje kože, pruritus, eozinofilija, groznica.
- Iz probavnog sustava: suha usta, anoreksija, mučnina, povraćanje, proljev, nadutost, bol u trbuhu, disbioza, oslabljena funkcija jetre (povećana aktivnost jetrenih transaminaza, alkalna fosfataza, hiperbilirubinemija, žutica), gastrointestinalna kandidijaza; rijetko - stomatitis, glositis, pseudomembranski enterokolitis.
- Iz hemopoetskih organa: leukopenija, neutropenija, trombocitopenija, hemolitička anemija.
- Iz mokraćnog sustava: intersticijski nefritis.
- Iz živčanog sustava: vrtoglavica, glavobolja.

Obrazac za puštanje

Kapsule 1 kapsula.
cefiksim 200 mg, 400 mg.
pomoćne tvari: koloidni silicijev dioksid; magnezijev stearat; karboksimetil celuloza; azorubine
sastav školjke kapsule: titanov dioksid; boje - D&C žuta 10, FD&C žuta 6, indigo karmin, FD&C plava; želatina u blister pakiranju 6 kom.; u paketu kartona 1 paket.
Granule za oralnu suspenziju 5 ml
cefiksim 100 mg.
pomoćne tvari: natrijev benzoat; saharoza; smola je žuta; okus jagode, u tamnim staklenim bocama od 60 ml; u pakovanju kartona 1 bočica u kompletu s žlicom za doziranje.
Kapsule od 200 mg sa žutim čepom i bijelim tijelom, koje sadrže mješavinu praha i sitnih granula žućkasto-bijele boje.
Kapsule od 400 mg s ljubičastom kapicom i bijelim tijelom, koje sadrže mješavinu praha i sitnih granula žućkasto-bijele boje. Šifra H808 primjenjuje se na kapsulu.
Granule za suspenziju za oralnu primjenu: male granule od bijele do krem ​​boje. Nakon razrjeđivanja, suspenzija gotovo bijele do krem ​​boje sa slatkim okusom jagode.

PAŽNJA!

Podaci na stranici koju pregledavate stvoreni su samo u informativne svrhe i ne propagiraju samo-lijek ni na koji način. Ovaj je izvor namijenjen upoznavanju zdravstvenih djelatnika s dodatnim informacijama o određenim lijekovima i na taj način povećava njihovu razinu profesionalnosti. Upotreba preparata Suprax bezuspješno pruža savjetovanje sa stručnjakom, kao i njegove preporuke o načinu uporabe i doziranju odabranog lijeka..

Suprax suspenzija za djecu: upute za upotrebu

Lijek Suprax je kliničko-farmakološka skupina lijekova antibiotika cefalosporina 3. generacije. Koristi se za liječenje zaraznih patologija različitih lokalizacija u tijelu uzrokovanih bakterijama osjetljivim na aktivnu komponentu lijeka.

Sastav, oblik doziranja

Suprax je dostupan u obliku granula za pripremu suspenzije, koja je namijenjena oralnoj primjeni (oralna upotreba). Male su bijele ili krem ​​boje, pripremljena suspenzija ima istu boju i miris jagode. Glavni aktivni sastojak lijeka je mikronizirani cefiksim, njegov sadržaj u 5 ml gotove suspenzije je 100 mg. Granule uključuju i pomoćne komponente, koje uključuju:

 • Ksantan guma.
 • Natrijev benzoat.
 • Okus jagode.
 • saharoza.

Granule Suprax sadržane u boci od tamnog stakla s volumenom 30 g. Kartonsko pakiranje sadrži bocu s granulama, žlicu za doziranje, kao i upute za uporabu lijeka.

Terapijski učinak, farmakokinetika

Terapeutski učinak granula za pripremu suspenzije Supraxa je baktericidan. Dovodi do smrti bakterija osjetljivih na aktivnu komponentu lijeka. Cefixime je cefalosporinski antibiotik 3. generacije, smrt bakterija dolazi uslijed činjenice da inhibira (inhibira) sintezu stanične stijenke. Za razliku od nezaštićenih penicilina, cefalosporini su otporni na štetne učinke enzima beta-laktamaze koje stvaraju određene vrste bakterija. Zbog toga lijek Suprax ima širok spektar djelovanja, aktivan je protiv značajnog broja gram-pozitivnih (stafilokoki, streptokoki) i gram-negativnih (Escherichia coli, Klebsiella, Pseudomonas aeruginosa, Proteus, Neisseria gonoreja i meningitis).

Nakon primanja suspenzije pripremljene iz Suprax granula, cefiksim se relativno brzo i gotovo u potpunosti apsorbira u sistemsku cirkulaciju iz crijeva. Ravnomjerno je raspoređen u tkivima, bolje se akumulira u području upalnog procesa. Aktivna komponenta lijeka se izlučuje nepromijenjena putem urina putem bubrega.

Indikacije za uporabu

Unos suspenzije pripremljene iz Suprax granula indiciran je za etiotropno liječenje infektivne i upalne patologije uzrokovane bakterijama osjetljivim na aktivnu tvar lijeka:

 • Upala krajnika (tonzilitis), ždrijela (faringitis) i paranazalnih sinusa (sinusitis).
 • Upala donjih dišnih putova s ​​akutnim ili kroničnim tijekom (akutni ili kronični otitisni medij).
 • Nekomplicirani tijek infektivnog procesa lokaliziranog u mokraćnom sustavu (cistitis, uretritis).
 • Upalni proces šupljine srednjeg uha s akutnim tokom (otitis media).

Također, lijek se koristi za etiotropnu terapiju nekomplicirane infekcije seksualnim prijenosom gonoreje..

kontraindikacije

Razlikuje se nekoliko patoloških i fizioloških stanja pacijentovog tijela u kojima je isključena primjena suspenzije pripremljene iz suprax granula, a uključuju:

 • Preosjetljivost ili pojedinačna netolerancija na bilo koje antibakterijske agense predstavnika cefalosporina ili penicilina.
 • Teško oštećena funkcija bubrega.

S oprezom se ovaj lijek koristi za kronično zatajenje bubrega umjerene težine, pseudomembranski kolitis (uključujući prošlu povijest). Prije propisivanja lijeka, liječnik se mora uvjeriti da nema kontraindikacija.

Doziranje, način primjene

Suprax granule namijenjene su pripremi suspenzije koja se uzima oralno (oralna primjena). Da biste to učinili, protresite bočicu granula, dodajte joj 40 ml čiste vode sobne temperature, dobro protresite i ostavite stajati oko 5 minuta da se granule potpuno otope. Prije uzimanja suspenzije ponovno se protrese. Prosječna terapijska doza lijeka ovisi o dobi pacijenta:

 • Odrasli i adolescenti stariji od 12 godina - 400 mg 1 puta dnevno ili 200 mg 2 puta dnevno, ovisno o težini infekcijskog procesa.
 • Djeca od 5 do 11 godina - 6-10 ml suspenzije (120-200 mg).
 • Djeca u dobi od 2 do 4 godine - suspenzija od 5 ml (100 mg).
 • Djeca u dobi od šest mjeseci do jedne godine - suspenzija od 2,5 do 4 ml (50-70 mg).
 • Djeca mlađa od šest mjeseci - volumen suspenzije izračunava se na osnovi doze od 8 mg na 1 kg tjelesne težine 1 puta dnevno ili 4 mg na 1 kg tjelesne mase 2 puta dnevno u pravilnim intervalima.

Prosječno trajanje tečaja antibiotske terapije Supraxom kreće se od 7-10 dana.

Nuspojave

Na osnovu uzimanja suspenzije pripremljene iz Suprax granula, moguće je razvijati negativne patološke reakcije iz različitih organa i sustava:

 • Probavni sustav - nedostatak apetita (anoreksija), mučnina, popraćena periodičnim povraćanjem, suha usta, nestabilna stolica (proljev ili zatvor), periodična bol u trbuhu, razvoj disbioze (kršenje odnosa normalne i uvjetno patogene mikroflore) crijeva, natečenost (nadutost ), žutica, upala oralne sluznice (stomatitis), jezika (glositis), uključujući one uzrokovane gljivicama roda Candida (kandidijaza), specifična oštećenja sluznice debelog crijeva (pseudomembranski kolitis), oslabljena funkcija jetre.
 • Živčani sustav - glavobolja, periodična vrtoglavica, grčevi, zujanje u ušima.
 • Reproduktivni sustav - upala vaginalne sluznice u žena (vaginitis), periodično jak svrbež kože u vanjskom genitalnom području.
 • Mokraćni sustav - kršenje funkcionalne aktivnosti bubrega do razvoja akutnog zatajenja bubrega, upale (intersticijski nefritis).
 • Krv i crvena koštana srž - kršenje procesa hematopoeze, a posljedica toga je hipoplastična ili aplastična anemija, pojačano uništavanje crvenih krvnih stanica, što uzrokuje hemolitičku anemiju, periodično krvarenje iz malih žila, smanjenje broja leukocita (leukopenija), neutrofile (neutropenija), granulocitoze (agralocitoze) sve stanice (pancitopenija) krvi.
 • Alergijske reakcije - osip na koži, svrbež, karakteristične promjene nalik spali koprive (urtikarija), snažno oticanje mekog tkiva s lokalizacijom u vanjskim genitalijama i licu (angioedem Quincke), nekrotična oštećenja kože (Stevens-Johnson sindrom, Lyell ), sistemska reakcija s kritičnim padom krvnog tlaka i zatajenjem više organa.
 • Laboratorijski pokazatelji - povećana aktivnost enzima jetrenih transaminaza (AST, ALT), alkalna fosfataza u krvi, što ukazuje na oštećenje hepatocita (stanice jetre).

Ako se pojave simptomi razvoja negativnih patoloških reakcija, potrebu za otkazivanjem ovog lijeka određuje liječnik na temelju ozbiljnosti i prirode nuspojava.

Posebne preporuke

Prije propisivanja granula za pripremu suspenzije Supraxa, liječnik mora pažljivo proučiti upute za lijek. On skreće pozornost na nekoliko posebnih uputa u vezi s njegovom primjenom, koje uključuju:

 • Dugotrajna primjena ovog lijeka može dovesti do poremećaja normalne crijevne mikroflore i razvoja disbioze, stoga se nakon terapije antibioticima duže od 10 dana preporučuje naknadna primjena probiotika ili eubiotika (lijekova koji sadrže žive bakterije normalne mikroflore).
 • Tijekom terapije lijekovima moguće je dobiti lažno pozitivan rezultat laboratorijske analize urina na glukozu, kao i Coombsovu reakciju.
 • U bolesnika alergičnih na peniciline, razvoj unakrsnih alergijskih reakcija kao odgovor na unos cefalosporina.
 • Uporaba lijeka tijekom trudnoće moguća je samo iz strogih medicinskih razloga, ako namjeravana korist za majku nadmašuje potencijalni rizik za plod.
 • Djelatna tvar Suprax granula može komunicirati s lijekovima drugih farmakoloških skupina (karbamazepim, alopurinol, diuretici, indirektni antikoagulansi), stoga njihova liječnika treba upozoriti na njihovu upotrebu.
 • Sastav lijeka uključuje saharozu, što bi trebalo uzeti u obzir u bolesnika s istodobnim dijabetesom.
 • Uzevši u obzir uzimanje lijeka, potrebno je posebno paziti tijekom izvođenja poslova povezanih s potrebom dovoljne koncentracije pažnje i brzine psihomotornih reakcija.

U ljekarničkoj mreži granule za pripremu suspenzije Supraxa izdaju se na recept. Kako bi se izbjegle komplikacije, strogo je zabranjena njihova neovisna uporaba bez odgovarajućeg liječničkog recepta..

Prekomjerna terapijska doza

Predoziranje granula za pripremu suspenzije Supraxa popraćeno je pojavom ili pojačavanjem patoloških nuspojava, prvenstveno iz probavnog sustava. U tom se slučaju isperu želudac i crijeva, propisuju se crijevni sorbenti (aktivni ugljen), a provodi se i simptomatska terapija. Trenutno nema specifičnog antidota za aktivnu komponentu ovog lijeka.

Analozi suspenzije Supraxa

Sastav i terapeutski učinak sličan granulama Suprax su pripravci Cefixime, Pantsef, Cefspan.

Pravila skladištenja

Rok trajanja granula za pripremu suspenzije Supraxa je 3 godine. Lijek treba čuvati u originalnom pakiranju, na tamnom, suhom mjestu nedostupnom djeci, pri temperaturi zraka od +15 do + 25 ° C.

Suprax cijena

Prosječni troškovi pakiranja za pripremu suspenzije Supraxa u ljekarnama u Moskvi variraju između 545-576 rubalja.

Suspenzija "Supraks" za djecu: upute za uporabu

Upotreba antibiotika za liječenje djece često postavlja pitanja kod roditelja. No, nova generacija lijekova, poput Supraksa, praktički ne nanosi nikakvu štetu, već pomaže dječjem tijelu da se izbori s groznom infekcijom. Glavna stvar je strogo slijediti upute i preporuke liječnika.

Obrazac za puštanje

Suprax se proizvodi u nekoliko oblika: kapsule od 400 mg, granule za suspenziju i disperzibilne, to jest topljive tablete Suprax Solutab. Ranije su proizvedene kapsule od 200 mg, ali sada se prekidaju. Bez obzira na to koji se oblik lijeka koristi za liječenje, Suprax i Suprax Solutab uvijek se uzimaju oralno, tj. Oralno.

Granule su slične kuglicama malog promjera bijele ili blijedo bež boje. U proizvodnji se kapsule pakiraju u boce. U kutiji se nalazi i štrcaljka ili mjerna žlica za mjerenje potrebne količine vode. Suspenzija se priprema kod kuće prema uputama za uporabu lijeka. Otapajući se u vodi, granule se pretvaraju u suspenziju - suspenziju sitnih čvrstih čestica, koja miriše na jagode. Ovaj poseban Supraks obrazac vrlo je pogodan za malu djecu koja ne mogu gutati tablete i kapsule..

Ugodan okus i miris, u kombinaciji s neutralnom bojom i poznatom konzistencijom sličnim pire krumpiru ili skuti, ne izaziva negativnu emocionalnu reakciju na lijek.

Svaka bočica sadrži oko 35 grama granula koje se nakon kontakta s vodom pretvaraju u suspenziju s koncentracijom glavnog aktivnog sastojka od 100 mg na 5 ml.

Ponekad se granule miješaju s kapsulama, ali važno je da roditelji zapamte da su to različiti oblici otpuštanja lijeka. U kapsulama je sadržaj aktivne tvari veći, tako da oni imaju dobna ograničenja za uporabu.

Gotova suspenzija također nije napravljena, stoga, kada kupujete lijek u ljekarni, morate biti oprezni.

Struktura

Doziranje lijeka od velikog je značaja u liječenju djece, budući da se Suprax odnosi na cefalosporinski antibiotik 3. generacije. Glavni aktivni sastojak lijeka je antibiotik cefexim, koji se nalazi u pripravku ne u svom čistom obliku, već u spoju. Dakle, glavna komponenta je sposobna preživjeti u želucu.

U 35 grama granula u jednoj boci sadržaj cefiksime trihidrata je 1,4 grama. Kad se doda voda, dobiva se suspenzija s koncentracijom glavne komponente od 100 mg na 5 ml.

U posljednje vrijeme mnogi roditelji negativno govore o liječenju djece antibioticima. To ima smisla, jer ove tvari imaju nuspojave koje mogu naštetiti tijelu u razvoju..

Međutim, nije sve tako jednostavno. Antibiotici izumljeni početkom 20. stoljeća revolucionirali su medicinu, istovremeno povećavajući njezinu sposobnost liječenja širokog spektra bolesti. Prije toga, bolesti poput upale pluća, peritonitisa, bilo koje akutne upale, uključujući purulentne rane, zapravo su bile kobne, jer su preživjeli samo najjači ljudi. Kao posljedica epidemije kuge, tifusa, kolere, izumrli su čitavi gradovi.

Sjetite se barem pandemije "španjolske žene" - obične gripe, od koje je umrlo 5% svjetskog stanovništva. Ali nakon izuma penicilina, koji je bio prvi iz ove skupine lijekova, liječnici su doslovno počeli činiti čuda, izliječeći naizgled beznadežne pacijente.

Kasnije su liječnici primijetili da široko korišteni antibiotici pomažu sve manje i manje, ali pojavila se sljedeća generacija lijekova i opet se sve ponovilo: visoku učinkovitost zamijenila je gotovo potpuna odsutnost učinka. Znanstvenici su otkrili da su bakterije i virusi sposobni prilagoditi se djelovanju antibiotika, postajući otporni na njih, proizvodeći posebne tvari - beta-laktamaze. To znači da antibiotici nisu svemoćni..

Ali znanost ne miruje. Znanstvenici širom svijeta stalno rade na novim lijekovima koji mogu pobijediti bolest. Jedna od tih tvari je cefeksim, čije djelovanje nadmašuje zaštitu beta-laktamaza. Istovremeno su mogući negativni učinci liječenja svedeni na minimum..

Osim glavne, Supraks granule sadrže i pomoćne tvari. To su ksantanska guma, natrijev benzoat, aroma jagode i saharoza. Ako svrhu posljednje dvije komponente ne treba objasniti, zašto su potrebne druge dvije komponente potrebno je pojašnjenje. Ksantanska guma - prirodni kemijski spoj koji se sastoji od ugljika, vodika i kisika. Ova tvar se često koristi kao aditiv u hrani, posebno kao zgušnjivač koji pomaže u stvaranju mase jednolike konzistencije. Ta mu je funkcija dodijeljena u granulama "Supraks".

Natrijev benzoat, unatoč konsonantskom imenu, nije povezan s benzinom. Ovo je kisela sol koja je otkrivena još 1875. godine kao zamjena za salicilnu kiselinu - aktivnu tvar običnog aspirina. Granule supraksa koriste sposobnost ove tvari da suzbija patogene gljivice. Studije provedene, uključujući i pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije, pokazuju njegovu relativnu neškodljivost kada se koriste u farmakološkim dozama..

Princip rada

Cefixime je antibiotik širokog spektra. To znači da kada uđe u tijelo i komunicira sa štetnim bakterijama i virusima, lijek ne djeluje selektivno, uništavajući određenu vrstu patogena, već utječe na veliki broj mikroorganizama, uključujući i uobičajene poput stafilokoka, citrobakterija, Morganovih bakterija, salmonele i proteus vulgaris.

Cefixime inhibira sintezu bakterijske stanične stijenke, sprečavajući tako da se množe, što dovodi do postupnog smanjenja njihovih kolonija i smrti. Istodobno, otporan je na beta laktamaze - zaštitne tvari koje bakterije izlučuju, štiteći od antibiotika.

Studije pokazuju da bioraspoloživost tvari, tj. Postotak koji tijelo apsorbira nakon primjene, doseže 50%. To je vrlo visoka stopa za antibiotike. Osim toga, interval s unosom hrane ne utječe na apsorpciju. Glavni dio lijeka izlučuje se iz tijela tijekom dana mokraćom, djelomično žuči.

indikacije

Baktericidni učinak Supraxa lijek čini pouzdanim alatom za liječenje upale. U ENT praksi suspenzija se koristi kod tonzila - upale krajnika, faringitisa - ždrijela, sinusitisa - paranazalnih sinusa, i otitisa - srednjeg uha i drugih upala gornjeg i donjeg dišnog trakta - bronhitisa, laringitisa, traheitisa.

Angina je također indikacija za liječenje Supraxom, jer se najčešće naziva akutni tonzilitis. Najčešće se ova bolest, koja se očituje upalom krajnika i ostalih dijelova palatinskog prstena, uzrokuje stafilokokom ili streptokokom. Ali nije svako crvenilo grla upaljeno grlo i zahtijeva uporabu antibiotika, posebno snažnog poput Supraxa.

Kako bi izbjegli razvoj rezistencije, tj. Rezistencije na antibiotike, roditelji trebaju biti vrlo oprezni u njihovoj upotrebi u liječenju djece. Ne davati djeci lijekove iz ove skupine bez liječničkog recepta..

Istodobno, ako liječnik preporučuje liječenje antibioticima, tada ga ne trebate odbiti ili odgoditi početak prijema. To može pogoršati stanje djeteta..

Suspenzija "Supradex" koristi se i za zaustavljanje upalnih procesa mokraćnog sustava - cistitisa, uretritisa.

U kojoj dobi su propisani?

Suspenzija "Supraks" odobrena je za upotrebu odojčadi od 6 mjeseci. Uputa za uporabu ne sadrži preciznije parametre, međutim upućuje na to da se kod djece do šest mjeseci suspenzija Supraxa može strogo i isključivo koristiti za namjeravanu svrhu i pod nadzorom liječnika, i samo ako se ne može zamijeniti drugim lijekom.

Od 6 mjeseci do 12 godina preporučuje se suspenzija, za djecu stariju od 12 godina - tablete i kapsule. Činjenica je da je suspenzija koja sadrži optimalnu koncentraciju aktivne tvari za malu djecu, ima ugodan miris i okus i lako se guta. Za stariju djecu bit će potrebno uzeti previše suspenzije.

kontraindikacije

Uputa za uporabu granula za pripremu suspenzije Supraxa sadrži popis slučajeva u kojima je uporaba lijeka za liječenje djece kontraindicirana. Prvo, prethodno je utvrđena povećana individualna osjetljivost ili netolerancija na glavne ili pomoćne komponente lijeka. U praksi se najčešće radi o netoleranciji na antibiotik, jer su ostale komponente relativno bezopasne.

Ako se očituje netolerancija, lijekove treba hitno prekinuti i o tome treba obavijestiti dežurnog liječnika koji će dati preporuke za daljnje postupke. Ne treba ga nastaviti uzimati, očekujući da će se djetetovo tijelo naviknuti na lijek.

Drugi slučaj kad se ne preporučuje uzimanje suspenzije Supraxa je ozbiljno oštećenje bubrega. To je zbog činjenice da se lijek izlučuje putem mokraćnog sustava, a bubrezi na taj način preuzimaju dodatno opterećenje.

Ako vam je liječnik propisao ovaj lijek, obavijestite ga o bolesti. Specijalist će donijeti konačnu odluku o uporabi lijeka na temelju potpunih podataka o djetetovom zdravstvenom stanju, vodeći se principom da lijek koji se koristi u liječenju treba biti korisniji nego štetan.

Uz oprez, pažljivo odmjeravajući moguće posljedice, suspenzija Supraxa propisana je djeci koja pate od kroničnog zatajenja bubrega, kao i s bolešću poput pseudomembranoznog kolitisa, uključujući povijest. Činjenica je da se ova akutna upala crijeva ponekad događa dok uzimate antibiotike ili druge lijekove.

Nuspojave

Tijekom liječenja Supraxom, djeca mogu osjetiti neželjene nuspojave povezane s učinkom lijeka na tijelo..

Najčešće nuspojave povezane s gastrointestinalnim traktom. Njihove manifestacije su različite - od smanjenja ili gubitka apetita i suhih usta, do bolova, naduvanja, poremećaja stolice i disbioze. Postoje slučajevi oslabljenog funkcionalnog stanja jetre, žutica, pseudomembranski kolitis. Neka djeca razvijaju stomatitis..

Središnji živčani sustav također može reagirati na lijekove. Dijete se može žaliti na vrtoglavicu, zujanje u ušima i grčeve. Alergijske reakcije često se pojavljuju na koži u obliku osipa, crvenila, svrbeža. Moguće oticanje mekih tkiva, uključujući područje vanjskih genitalija i lica, sve do Quinckeovog edema.

Različite abnormalnosti mogu se otkriti kliničkim pretragama krvi. Ovo su neke vrste anemije, uključujući hemolitičku, smanjenje broja bijelih krvnih zrnaca u krvi, uništavanje crvenih krvnih zrnaca i druge.

Ali ako liječnik može primijetiti abnormalnosti u krvnim pretragama, onda su preostali simptomi prvi koji će primijetiti roditelje. Naročito je važno biti pažljiv na stanje i ponašanje male djece i novorođenčadi koji sami ne mogu reći za uznemirujuće manifestacije..

Dakle, ako dijete plače bez razloga, često se budi noću, a tijekom dana je kapriciozno, odbija uzimati uobičajenu hranu, onda to treba prijaviti liječniku koji radi. Možda beba signalizira da se ponašanje pogoršava zbog nuspojava lijeka.

Odluku o prekidu liječenja, zamjeni Supraxa drugim lijekom i propisivanju simptomatskog liječenja donosi liječnik. Ne morate sami otkazati sastanak, to može naštetiti rezultatu liječenja.

Upute za korištenje

Budući da se suprax suspenzija priprema od granula kod kuće, prvo je morate razrijediti, slijedeći upute proizvođača za uporabu. U svakom pakiranju s granulama obavezno se nalazi posebna štrcaljka za dodavanje vode ili mjerna žlica. Ne treba ih ignorirati dodavanjem vode u oči. Jedna žličica vode odgovara otprilike 5 ml.

Ali ovdje je ključna riječ otprilike, dok je za pripremu suspenzije Supraxa potrebno izmjeriti određenu količinu tekućine, tako da u rezultirajućoj suspenziji koncentracija aktivne tvari dosegne optimalnu za liječenje djeteta.

Prije svega, trebate pripremiti vodu. Da biste to učinili, sipajte 40 ml tople kuhane vode u prethodno opranu štrcaljku ili mjernu žlicu. Važno je pokušati izmjeriti volumen vode što je točnije, višak za isušiti, a ako ne i dovoljno dodati. Koristite vodu sobne temperature za bolje otapanje..

Zatim bočicu granula treba pravilno protresti kako bi se izbjeglo njihovo prianjanje jedno uz drugo. Ako se granule lepe zajedno, to će spriječiti njihovo otapanje u vodi. Zatim otvorite tvorničku ambalažu i dodajte 20 ml vode, zatvorite bocu, protresite, miješajući sadržaj. Zatim dodajte preostalu vodu i ponovite postupak.

Kao rezultat tresenja, u bočici se formira pjena, pa se mora staviti na vodoravnu površinu i pričekati nekoliko minuta dok se ne slegne. Nakon toga, trebate osigurati da je razina tekućine u boci na razini naznačenoj strelicom. Ako nema dovoljno tekućine, morate je pažljivo dodati, dovodeći razinu u strelicu, a zatim je ponovo dobro protresti. Suspenzija je spremna.

Ne zaboravite zatvoriti bočicu i staviti je na tamno mjesto, odakle dijete neće moći dobiti lijek.

Doziranje lijeka ovisi o dobi i težini djeteta. Najpreciznije, samo liječnik može izračunati dozu. U uputama za uporabu proizvođač navodi uobičajene doze lijeka. Dakle, za djecu mlađu od 6 mjeseci količina suspenzije koju treba uzeti tijekom dana izračunava se formulom: 8 mg suspenzije za svaki puni kilogram težine. Taj volumen je podijeljen u 2 doze. Tako ispada jedna doza lijeka.

Važno je da su između intervala prolazili jednaki intervali vremena. Kako ne biste trebali buditi dijete tijekom spavanja, morate izračunati vrijeme prve doze.

Djeci mlađoj od jedne godine obično se propisuje 50–70 mg aktivne tvari, što odgovara 2,5–4 ml suspenzije dnevno. Djeca mlađa od 4 godine trebaju uzeti 5 ml suspenzije, to je 100 mg aktivne tvari. Starija djeca - od 5 do 11 godina daju 6-10 ml suspenzije.

Ova su doziranja za djecu s normalnim omjerom težine u dobi. Ali za točnija doziranja možete koristiti tablicu:

Težina, kg

Količina suspenzije dnevno, ml

Kako uzgajati supraks suspenziju

Razrjeđivanje supraks 100 miligrama

Prije nego uzgajate "Suprax" (suspenziju), morate pažljivo pročitati upute za uporabu lijeka. Ovaj lijek treba uzimati prema uputi liječnika. Štoviše, njegova je prodaja besplatna..

Lijek možete kupiti u bilo kojoj ljekarni. Antibiotik "Suprax" namijenjen je liječenju bakterijskih bolesti ENT organa, dišnog sustava, urogenitalnog sustava.

Djelatna tvar lijeka je cefiksim - komponenta učinkovita protiv mnogih patogenih mikroorganizama.

Što uzgajati?

Lijek "Suprax" dostupan je u nekoliko oblika. Tablete su popularnije, ali ih ne treba davati maloj djeci..

Za tekuće davanje možete koristiti granule (sirup se priprema od njih) i tablete za disperziju (otopiti prije primjene u maloj količini tekućine). Kako uzgajati "Supraks"? Suspenzija se mora pripremiti čistom vodom..

Svaka bočica lijeka sadrži granule, iz kojih ćete dobiti 60 ml lijeka. Za svakih 5 ml 100 mg aktivnog sastojka.

Proizvođač preporučuje korištenje samo čiste vode za pripremu antibiotika. Možete uzeti onaj koji se prodaje u bocama. Važno je da nema plinova, konzervansa ili zaslađivača.

Ako niste sigurni u sterilnost tekućine koju ćete upotrijebiti, svakako je kuhajte 10-15 minuta. Nakon toga, voda se mora ohladiti na sobnu temperaturu. Zabranjeno je pripremati preparat Supraks iz vruće tekućine.

Kako razrijediti suspenziju - detaljno je opisano u napomeni koja je priložena uz svaku bočicu antibakterijskih lijekova.

Detaljan algoritam

Kako uzgajati "Supraks" (suspenzija)? Da biste lijek pravilno pripremili, morate poduzeti sljedeće korake:

 1. Otvorite karton i izvadite bočicu granula.
 2. Okrenite bocu, protresite je nekoliko sekundi.
 3. Pripremite 40 ml vode.
 4. Čistim rukama otvorite bočicu i ulijte polovicu tekućine.
 5. Čvrsto zatvorite bočicu, temeljito protresite tvar.
 6. Otvorite bocu ponovo, dodajte preostalu vodu.
 7. Smjesu protresite dok ne dobijete homogenu konzistenciju..

Nakon pripreme lijeka, trebate ga ostaviti neko vrijeme. To je neophodno kako bi se granule u potpunosti otopile. Vrijeme čekanja obično ne prelazi 10 minuta. Nakon toga možete uzimati lijek prema propisu svog liječnika.

Uzimanje droge

Mnogi se roditelji unaprijed pitaju: "Kako uzgajati supraks suspenziju za djecu?" Uostalom, neće svaka beba rado uzimati lijekove. Odmah treba rezervirati da antibiotik Suprax (suspenzija) ima ugodan slatkast okus. U lijeku nema gorčine. Stoga djeca mirno uzimaju sirup, pogotovo jer je to potrebno samo jednom dnevno.

Neće biti suvišno znati majke i očeve o tome kako uzgajati Supraks (suspenziju) za djecu. Lijek - kaže proizvođač - dopušteno je dodavati pićima ili hrani.

Ako vaše dijete pije sok, prilagođenu smjesu ili jede majčino mlijeko, tada možete koristiti ovu bazu. Jednostavno razrijedite tekući lijek s prikladnim proizvodom..

Priprema možete razrijediti juhom od kaše ili kaše. Važno je da hrana nije vruća..

Sažeti

Već znate osnovna pravila o uzgoju Supraxa (suspenzija). Ako lijek nije pripremljen ispravno, jednostavno ne možete dobiti pozitivan učinak.

Takav tretman će se izgubiti, a pacijentu će trebati jači lijekovi. Granule iz kojih se priprema sirup moraju se uzgajati strogo prema uputama. Ako niste sigurni u bilo koju radnju, onda je bolje da to ne činite.

Posavjetujte se s liječnikom ako imate bilo kakvih pitanja..

Disperzibilne Suprax tablete razrjeđuju se u čistoj vodi za piće. Pripremite otopinu neposredno prije upotrebe. Neprihvatljivo je čuvanje tableta u tekućem obliku.

Ali sirup, pripremljen uzimajući u obzir sva pravila, može se čuvati u hladnjaku dva tjedna. Tablete za dispergiranje "Supraks" mogu se otopiti ili uzeti u svom izvornom obliku. Učinkovitost liječenja za to se neće promijeniti.

Ako se nakon 2-3 dana ne osjećate bolje, svakako obavijestite svog liječnika.

Suprax za djecu. Kako uzgajati supraks suspenziju?

 • U boci "Supraksquot; postoji prah koji je potrebno razrijediti da bi se dobila suspenzija. Prije pripreme suspenzije, prašak protresti u bocu, pa dodati 40 mililitara prokuhane vode, ohladiti na sobnu temperaturu. Vodu treba dodati u dvije faze da se dobije ujednačena suspenzija. Nakon svakog dodavanja vode, potrebno je protresti bocu. Dalje - pustite da vari 5 do 10 minuta. Sada quot; Supraxquot; može se koristiti, samo prije svake upotrebe potrebno je protresti.Teka upotreba ovog lijeka je u prosjeku 7 - 10 dana. Nanesite quot; Supraxquot; u kroničnom i akutnom bronhitisu, faringitisu, sinusitisu, tonzilitisu, otitisnom mediju, infekciji (nekomplicirani) mokraćnog sustava.
 • Uputa kaže da morate s ovim antibiotikom dodati dvadeset mililitara vode sobne temperature, protresti, dodati istu količinu vode i ponovo protresti. Dijete možete dati nakon 5 minuta. Sljedeći lijek popraćen je tresenjem bočice. suprax je jak antibiotik, bolje je prvo dati azitromicin ili njegove analoge (flemoksin ili summamed). Još bolje, započnite s amoksicilinom..
 • Prvo morate pravilno protresti bočicu s prahom. Zatim dodajte 40 ml kuhane vode ohlađene na sobnu temperaturu, po mogućnosti u 2 doze i dobro protresite da nastane homogena suspenzija. Zatim oko 5 minuta dajemo da se suspenzija bolje otopi. Dobili smo gotovu suspenziju, koja se može uzeti u roku od 14 dana od datuma pripreme, uz poštovanje uvjeta skladištenja od 15 do 25 stupnjeva. Pripremite suspenziju prije svake doze..
 • Suprax je dostupan u dva oblika - granule za pripremu suspenzija i tableta za disperziju, koji su pogodni za odrasle i djecu od 12 godina.Granule se nalaze u bočici od 60 ml. Način pripreme suspenzije je jednostavan - dobro protresti bocu kako bi se granule miješale. Izmjerite 40 ml čiste vode sobne temperature i dodajte vodu u bočicu u dvije faze, nakon svakog dodavanja, pažljivo protresti da ne nastanu grudvice. Vrijedi dati suspenziju malo infuzije prije uporabe. Jao, u kompleksu je samo žlica, nema graduirane štrcaljke, pa se voda može mjeriti jednostavnom štrcaljkom. Suprax se može čuvati najviše dva tjedna na temperaturi od 15-25 stupnjeva.
 • Dobro promiješajte bocu, dodajte 20 ml hladne kuhane vode, zatvorite i protresite, dodajte još 20 ml vode i ponovno snažno protresite. Dakle, za pripremu suspenzije potrebno nam je točno 40 ml vode. 1 ml pripremljene suspenzije sadrži 5 mg ljekovite tvari, daljnji proračun suspenzije vrši se prema propisanom doziranju koje je propisao liječnik. Na primjer, ako je 100 mg propisano jednom na dan, tada naravno uzeti 5 ml suspenzije.

analoga

 • Pantsef;
 • Cephoral Solutab;
 • Iksim Lupin.

Postoje i druge suspenzije koje nisu lošije u svojim svojstvima:

Prosječna internetska cijena *, 578 str. (gran. suspenzija. 100 mg / 5 ml 30 g)

Gdje mogu kupiti:

Upute za korištenje

Suprax je polusintetički antibiotik treće generacije cefalosporina. Karakterizira ga širok spektar djelovanja..

indikacije

Lijek je propisan za infekcije uzrokovane bakterijama osjetljivim na lijek:

 • upala srednjeg uha;
 • nekomplicirane bolesti genitourinarnog sustava bakterijske prirode, uključujući gonoreju;
 • upala paranazalnih sinusa (sinusitis, frontalni sinusitis);
 • pioderma, vrenja;
 • angina;
 • faringitis;
 • bronhitis, akutni i kronični.

Doziranje i primjena, kako kuhati

Da biste pripremili suspenziju za oralnu primjenu, okrenite bočicu i protresite njezin sadržaj.

Zatim u dvije faze uliti 40 ml prokuhane vode sobne temperature u bočicu, dobro protresti nakon svakog dodavanja kako bi se dobila homogena suspenzija..

Ostavite da stoji 5 minuta da se prašak potpuno otopi. Gotovu suspenziju možete čuvati 2 tjedna na temperaturi od 15-30 stupnjeva. Snažno protresite bočicu prije upotrebe..

5 ml gotove suspenzije sadrži 100 mg aktivne tvari.

Pacijentima je dopušteno da ga prepisuju od 6 mjeseci. Dnevna doza lijeka je 8 mg po kg tjelesne težine djeteta. Možete uzeti 1 puta ili podijeliti na 2 puta i piti s razmakom od 12 sati.

Dnevno doziranje treba izračunati prema tjelesnoj težini, a mjeriti s kapima što je točnije moguće. Na primjer, ako dijete teži 15 kg, doza za njega bit će 15 * 8 = 120 mg ili 1,2 kapsule.

Jednostavnija opcija - Preporučuje proizvođač shemu prijema:

Starost bolesnikaDnevno doziranje
6 mjeseci - 1 godina2,5-4 ml
2-4 godine5 ml
5-11 godina6-10 ml
stariji od 12 godina20 ml (uzimati 2 puta dnevno, svaki po 10 ml)

Osobama starijim od 12 godina lijek je propisan u dozama za odrasle, od ove dobi dopušteno je uzimati lijek u kapsulama.

U pravilu, trajanje terapije varira od 7 do 10 dana. Ako je uzročnik infekcije piogeni streptokok, trajanje terapije treba biti najmanje 10 dana.

Ako pacijent ima patologiju bubrega, tada se doziranje lijeka smanjuje:

 • ako je na hemodijalizi ili mu klirens kreatina varira od 21 do 60 ml / min, dnevna doza se smanjuje za 25%;
 • kada je na peritonealnoj dijalizi ili CC, dozu od 20 ml / min treba smanjiti za 2 puta.

kontraindikacije

Lijek je kontraindiciran:

 • s netolerancijom na antibiotike iz skupine cefalosporina i penicilina;
 • djeca mlađa od 6 mjeseci.

S oprezom, lijek je propisan:

 • ako je pacijent pretrpio pseudomembranski kolitis;
 • kod kroničnog zatajenja bubrega;
 • pacijenti starije dobne skupine.

Propisivanje trudnicama i dojiljama

Lijek se može propisati ženama u položaju kada korist za njega prelazi moguće rizike za plod.

Ako planirate uzimati lijek tijekom dojenja, dijete tada mora biti prebačeno na smjesu.

Predozirati

Ako slučajno ili namjerno premašite preporučenu dozu, dolazi do povećanja nuspojava, posebno iz probavnog trakta.

Da biste uklonili simptom intoksikacije, propisano je:

 • ispiranje želuca;
 • antialergijski lijekovi;
 • kortikosteroidi;
 • umjetna ventilacija pluća;
 • terapija kisikom;
 • adrenalin;
 • norepinefrin;
 • dopamin;
 • transfuzija infuzijskih otopina.

Omogućuju tretman koji uklanja neželjene simptome, hemodijaliza i peritonealna dijaliza nisu osobito učinkoviti..

Nuspojave

Sljedeće nuspojave mogu se pojaviti tijekom terapije:

 • alergija koja se može očitovati u osipima, crvenilu i svrbežu kože, povećanju broja eozinofila, vrućici, anafilaksiji, multiformnom eritemu, Lyellovom sindromu;
 • iz središnjeg živčanog sustava, kao što su glavobolja, zujanje u ušima, vrtoglavica;
 • iz gastrointestinalnog trakta, među kojima su suha usta, nedostatak apetita, pa sve do anoreksije, disbioze, pretjeranog stvaranja plinova, bolova u trbuhu, mučnine, povraćanja, opstipacije ili obrnutog proljeva, stomaka usne šupljine, upale jezika, stomatitisa, smanjenja ili prestanka žuči, upala jezika, pseudomembranski enterokolitis;
 • pad razine leukocita, trombocita, neutrofila, aplastične i hemolitičke anemije, u nekih bolesnika postoji pancitopenija (oštar pad koncentracije svih krvnih stanica), krvarenje i produljenje protrombinskog vremena;
 • intersticijski nefritis, oslabljena bubrežna funkcija;
 • upala vaginalne sluznice;
 • povećana aktivnost alkalne fosfataze, jetrenih transaminaza, povećana razina bilirubina i kreatinina u krvi, urea dušik;
 • kandidijaza;
 • dispneja.

Struktura

Lijek je dostupan u granulama za pripremu suspenzije. Njihova boja može varirati od bijele do svijetložute boje.

Gotovi oblik doziranja je iste boje s okusom jagode. Lijek se izrađuje u boci od tamnog stakla u setu, u koju se nalazi mjerna žlica.

Djelatna tvar je cefiksima, jer se koriste pomoćne komponente:

 • okus jagode;
 • ksantan;
 • saharoza;
 • natrijev benzoat;
 • pročišćena voda.

Farmakologija i farmakokinetika

Antibiotik inhibira sintezu bakterijske stanične membrane, što dovodi do njegove smrti.

Aktivan je protiv sljedećih mikroorganizama:

 • streptokoki grupe A, uzrokujući upalu pluća;
 • crijevna i hemofilična bacila;
 • gonococci;
 • moraxella cataralis;
 • Proteus;
 • Shigella
 • Salmonela
 • Klebsiella oxytoka i upala pluća;
 • cytobacter
 • serration marcescens.

Kada se uzima oralno, bioraspoloživost aktivne tvari varira od 40 do 50%, to ne ovisi o unosu hrane, ali maksimalna koncentracija u krvi opaža se brže gotovo 1 sat, ako lijek uzimate hranom.

Najveća koncentracija u sistemskoj cirkulaciji uočena je 4 sata nakon primjene. Gotovo 50% aktivne tvari izlučuje se kroz bubrege nepromijenjeno dnevno, otprilike 10% izluči se iz tijela kroz crijeva.

Poluvrijeme eliminacije ovisi o doziranju i može varirati od 3 do 4 sata, ako pacijent ima patologiju bubrega s KK 20–40 ml / min, produžuje se do 6 sati, a KK od 5 do 10 ml / min, produžava se do 11,5 h.

Uvjeti prodaje i skladištenja

Lijek se izdaje strogo na recept. Treba ga čuvati na mjestu nedostupnom djeci, na t 15-25 stupnjeva, rok trajanja je 36 mjeseci.

Recenzije

Suspenzija

 • 7. studenog 2018
 • Ostali lijekovi
 • Fedorova Victoria

U upalnim procesima zarazne prirode, pedijatar ponekad propisuje antibiotike.

Roditelji su oprezni od moćnih lijekova. U slučaju bronhitisa, tonzila, faringitisa i drugih bolesti propisana je suspenzija Supraksa za djecu.

Ima i pozitivna i negativna svojstva. O ovome će biti govora kasnije u članku..

Sastav lijeka

"Suprax" je antibakterijski lijek koji pripada skupini cefalosporina. Proizvod je dostupan i u obliku tableta i u obliku granula za pripremu suspenzije. 1 tableta sadrži 400 mg, u 5 ml suspenzije - 100 mg.

Važna prednost lijeka je mogućnost liječenja male djece bez njihovog obaveznog smještanja u bolnicu. To je zbog snažnih učinaka antibiotika. Struktura "Supraksa" za djecu uključuje:

 • okus jagode;
 • boja;
 • celuloza;
 • silicijev dioksid;
 • hyprolosis;
 • povidon.

Glavni aktivni sastojak Supraxa je cefixime. Inhibira zidove patogena i na taj način zaustavlja njihovo širenje.

čin

Lijek proizvodi baktericidni učinak. Uzimanje lijeka dovodi do smrti bakterija koje su vrlo osjetljive na glavnu komponentu lijeka.

Cefixime je antibiotik cefalosporinske skupine. Inhibira djelovanje bakterija. Za razliku od penicilina, cefalosporini su otporni na beta-laktamaze. Proizvode ih određene vrste bakterija..

Zbog ovog svojstva, antibiotik je učinkovit u liječenju patoloških procesa uzrokovanih gram-pozitivnim i gram negativnim bakterijama. Prva skupina uključuje streptokoke i stafilokoke, a druga - Escherichia coli, Proteus, meningokok.

Nakon što supraks suspenzija uđe unutra, brzo se apsorbira iz crijeva u krv. Tada se ravnomjerno raspoređuje po organima i tkivima, nakupljajući se u području upale. Izlučuje se iz pacijenta preko bubrega gotovo nepromijenjeno.

Lijek širokog spektra antibiotika u pravom doziranju ne daje štetne reakcije, stoga je dopušten za liječenje male djece.

Indikacije za uporabu

Prema uputama za uporabu, "Supraks" za djecu propisan je u liječenju bolesti koje su izazvane određenom vrstom bakterija.

Osjetljivi su na djelovanje glavne tvari, koja je dio suspenzije.

Lijek se može propisati pacijentima u slučaju bolesti koje su uzrokovane ne samo infekcijom, već i s pogoršanjem kroničnih bolesti.

Antibiotik je najjači lijek koji se propisuje kada slabiji ne pruže potrebnu pomoć. Ima širok spektar djelovanja..

Liječenje ne bi trebalo započeti ovim lijekom. Inače, slabiji antibiotici će biti beskorisni..

Indikacije za uporabu:

 • sinusitis, faringitis, bronhitis, otitis media;
 • pijelonefritis, cistitis;
 • gnojne rane.

Djelatna tvar brzo se nosi s uzročnikom bolesti. Pozitivan učinak javlja se 2. - 3. dan. To smanjuje trajanje liječenja lijekom. Prilikom uzimanja Suprax suspenzije za djecu potrebna je stručna konzultacija.

Za djecu mlađu od 12 godina lijek je propisan u obliku suspenzije. Doziranje se određuje pojedinačno. Nije moguće izračunati količinu antibiotika samo za dijete. Dozu određuje stručnjak nakon sveobuhvatnog pregleda. U suprotnom postoji rizik od nuspojava..

Učinkovitost lijeka

Medicinske studije su potvrdile da uzimanje antibiotika u skladu s uputama može postići koristi u liječenju sljedećih bolesti:

 • upala pluća;
 • akutna infekcija faringa;
 • bronhitis bez komplikacija;
 • upalni proces membrane sinusa;
 • bolesti genitourinarnog sustava.

Ispravan unos Supraxa omogućuje vam da se učinkovito riješite mnogih bolesti. Glavna prednost lijeka je smanjiti simptome bolesti u 2-3 dana. Ali to ne znači da se može otkazati čim postane lakše!

Upute za uporabu suspenzije Supraxa za djecu sugeriraju prikladan oblik uzimanja lijeka za bebe do godinu dana. Većina antibiotika ima dobna ograničenja.

Međutim, lijek nije prikladan za sve. U nekih bolesnika mogu se pojaviti pojedinačne alergijske reakcije..

Kontraindikacije i nuspojave

Postoje određena ograničenja suspenzije supraxa za djecu. Suspenzija za djecu je kontraindicirana u sljedećim slučajevima:

 1. Dijete je mlađe od 6 mjeseci. Do šest mjeseci lijek se može koristiti s krajnjim oprezom i samo prema uputama pedijatra. Samo on može usporediti očekivane koristi i potencijalne rizike od uporabe lijeka.
 2. Kronična bolest jetre i bubrega.
 3. Pojedinačna netolerancija na sastojke koji čine antibiotike.

Uputa za suspenziju Supraxa za djecu navodi da je upotreba lijeka zabranjena ženama tijekom trudnoće i dojenja. U prvom slučaju, liječenje se provodi izuzetno rijetko, samo uz prijetnju životu buduće majke. Za liječenje žena tijekom laktacije dojenje se mora prekinuti.

Prema uputama za uporabu Supraxa za djecu, primjena lijeka može izazvati sljedeće nuspojave:

 • Nedostatak apetita, mučnina, povraćanje, suha usta, problemi sa stolicom, bol u trbuhu, nadimanje, kolitis, oslabljena funkcija jetre.
 • Problemi s cirkulacijom. Rezultat je anemija i povremeno lagano krvarenje.
 • Upalni proces vaginalne sluznice i svrbež u vanjskom genitalnom području.
 • Problemi s bubrezima.

Ako se takvi simptomi pojave kod djeteta, roditelji trebaju konzultirati stručnjaka. On odlučuje hoće li otkazati ovaj lijek ili ne ispitivanjem pacijenta i utvrđivanjem stupnja nuspojava..

Posebni savjeti

Prema uputama za uporabu Supraksa za djecu, potrebno je pridržavati se pravila upotrebe:

 1. Uz dugotrajnu uporabu antibiotika, može se pojaviti disbioza. To je zbog kršenja crijevne mikroflore. Nakon tretmana preporučljivo je piti lijekove koji uključuju probiotike.
 2. Tijekom razdoblja liječenja može se pojaviti lažni dojam oporavka, čak i nakon položenog testa urina. Stoga je potrebno dva puta provesti postupak.
 3. U bolesnika koji su alergični na penicilin, slične reakcije mogu se pojaviti kod uzimanja lijeka "Suprax".
 4. Djelatna tvar antibiotika može komunicirati s drugim lijekovima. Stoga, kad ih uzmu, roditelji trebaju upozoriti liječnika na to.
 5. Sastav lijeka uključuje glukozu, tako da osobe s dijabetesom trebaju odbiti liječenje.

Moraju se promatrati sve značajke uzimanja antibiotika kako bi se izbjegle komplikacije u samo-lijeku.

Analozi lijeka

Sirup za djecu "Supraks" odnosi se na skupe antibakterijske lijekove. U prosjeku je njegov trošak 700 p. Ako pacijent ne može uzeti lijek, tada specijalist propisuje sljedeće analoge:

 • "Sumamed". Lijek se odnosi na antibiotike na bazi azitromicin dihidrata. Lijek rijetko izaziva nuspojave kod male djece, osim toga, tijek liječenja na Sumamedu je kraći u odnosu na supraks. Režim liječenja djeteta s ovim lijekom razvije samo kvalificirani stručnjak. U obliku suspenzije, lijek se može koristiti za bebe starije od 6 mjeseci..
 • "Pantsef". Ako je potrebno, zamijenite "Suprax" sličnim antibiotikom, liječnik može savjetovati ovaj lijek. Ima identičan sastav sa Supraxom. Lijek praktički nema nuspojave. Koristi se za liječenje djece, čak i dojenčadi. Međutim, primjena lijeka "Pantsef" za liječenje dojenčadi do šest mjeseci trebala bi biti vrlo oprezna. Prosječna cijena lijeka je 570 r.
 • Amoksiklav. Lijek sadrži klavulansku kiselinu i amoksicilin. Međutim, lijek vrlo često dovodi do probavnih smetnji kod djece. Amoksiklav mogu uzimati samo na preporuku liječnika, s obzirom na točnu dozu. Za pacijente mlađe od 12 godina lijek je propisan u obliku suspenzije.

Prema uputama za uporabu Supraks sirupa, u slučaju nuspojava od lijeka, specijalist može propisati njegov analog. Samo-lijek u ovom slučaju nije dopušten..

Recenzije o suprax suspenziji za djecu

Mišljenja o lijeku uglavnom su bila pozitivna. Jedna skupina roditelja govori o učinkovitosti antibiotika u liječenju prehlade kod djece. Pomogao je da se riješi vrućine u nekoliko dana..

Nakon 5 dana, preostali simptomi su potpuno nestali. Prije davanja lijeka, majke su pažljivo proučile upute za uporabu suspenzije Supraxa za djecu. To je pomoglo u izbjegavanju nuspojava pri uzimanju.

Uz to, roditelji su koristili probiotike za obnavljanje crijevne mikroflore..

Druga skupina roditelja dala je djetetu suspenziju Supraxa u slučaju visoke temperature i drugih simptoma prehlade. Kao rezultat toga, nakon 2 dana groznica je prošla, ali ostali su znakovi.

Prilikom kontaktiranja stručnjaka predloženo je da nastavi tijek liječenja.

Nakon 7 dana stanje djeteta se vratilo u normalu, ali majke su sigurne da postoje učinkovitiji lijekovi koji imaju manje negativnih manifestacija.

Mišljenja stručnjaka o antibiotiku razvila su se pozitivna. Prema pregledima, "Supraks" pomaže u suzbijanju mnogih bolesti zarazne prirode. Međutim, učinkovitost liječenja u velikoj mjeri ovisi o individualnim karakteristikama tijela i simptomima bolesti.

Suprax je lijek koji se koristi za liječenje ozbiljnih bolesti. Unatoč pozitivnim svojstvima lijeka, on ima i nedostatke..

Puno su nuspojava. Stoga se Suprax ne smije uzimati sam..

Propisuje ga samo specijalist, samo on određuje ispravnu dozu uzimajući u obzir simptome, bolest, dob i težinu djeteta.

"Supraks" (granule za suspenziju) za djecu: doziranje, upute za uporabu

Danas je Suprax jedan od najbržih antibakterijskih lijekova na farmakološkom tržištu za liječenje akutnih respiratornih virusnih infekcija, kao i bolesti mokraćnih putova..

Oblik doziranja u obliku suspenzije najprikladniji je kao protuupalno sredstvo u liječenju djece.

Djeca lakše piju tekućinu, a ugodan okus ne uzrokuje nikakve sumnje kada roditelji pokušaju proizvesti djelotvoran, ali ne baš ugodan tretman za djecu.

Sastav i oblik ispuštanja

Lijek Supraks dostupan je u obliku kapsula, kao i u obliku granula koje se prije primjene moraju otopiti u suspenziji. Jedna kapsula lijeka uključuje 200 ili 400 mg glavnog lijeka - cefiksima, kao i pomoćna sredstva (polisorb, stearinska kiselina, karboksimetil celuloza, karmazin).

Sastav granuliranog oblika lijeka težine 100 mg uključuje glavno sredstvo - cefiksim, kao i manje tvari: natrijev benzoat, šećer iz trske, žutu smolu, aromu jagode ili karamele za miris.

Oblik oslobađanja kapsule: konturni blister, razbijen na 6 ćelija, kartonska kutija.

Granule su dostupne u bocama od tamnog stakla s volumenom 60 ml; štoviše, ista kartonska kutija, kao i kapsule, sadrži bocu i mjernu žlicu za doziranje lijeka.

Prema opisu, oblici doziranja od 200 mg i 400 mg kapsule razlikuju se ne samo u težini glavne komponente, već i u boji poklopca koji pokriva bijelo tijelo: gdje je doziranje cefiksima 200 mg, prisutna je žuta kapa i u onima u kojima je volumen glavnog proizvoda 400 mg, kapa je ljubičasta. Ako otvorite kapsule, možete vidjeti mješavinu praha i sitnih granula žućkasto-bijele boje. Što se tiče boje zrnca za suspenziju, u ovom slučaju je bijela ili krem ​​boja: ista boja se dobiva tekućom nakon razrjeđivanja.

Budući da ćemo u ovom članku obratiti najviše pozornosti na liječenje djece mlađe od 12 godina, razmotrit ćemo značajke suspenzije Supraksa, njegov glavni učinak na dječje tijelo, indikacije i kontraindikacije, metodu koja pokazuje kako pripremiti tekućinu za djecu, potrebnu dozu upotrebe i nuspojave.

Farmakološka djelovanja

"Suprax" je antibiotik cefalosporin (betalaktam) treće generacije (jači od I i II), koji se uzima oralno.

Njegova glavna svrha je antibakterijska, sa širokim rasponom učinaka..

Baktericidna svojstva lijeka trebaju se koristiti samo ako preliminarno liječenje drugim lijekovima nije dalo rezultata, i to tek nakon pregleda liječnika.

Tijekom svog djelovanja lijek utječe na gram-pozitivne i gram-negativne bakterije, uništavajući tako membransku stijenku patogena.

Važno! Suprax danas pripada skupini vrlo jakih antibiotika koji su u rezervi.

A to znači da se ne preporučuje početno liječenje ovim sredstvom, jer se vrlo često tijelo brzo navikne na lijek, a imunološki sustav neopravdano zanemaruje druga slabija, ali ne manje učinkovita sredstva u borbi protiv bolesti dišnog sustava i mokraćovoda. Oko polovice doze uzete u nepromijenjenom obliku nakon toga se tijekom dana izlučuje iz tijela mokraćnom tekućinom, a oko 10% lijeka izlazi s žuči.

U kojoj se dobi djeca mogu dati

Odluku o potrebi za Supraxom donosi samo liječnik nakon temeljitog pregleda bolesnog pacijenta, kao i potrebnih koraka pregleda.

Ovaj lijek se može dati djeci u dobi od šest mjeseci, ali uvijek uzimajući u obzir pojedinačne zdravstvene karakteristike.

Važno! Diuretici (diuretici) koji se uzimaju u kombinaciji s Supraxom imaju loš učinak na čišćenje organizma glavne komponente antibiotika: tijekom procesa kombiniranja, usporavanje povlačenja cefiksima usporava, što stvara veliko opterećenje na bubrezima i uzrokuje intoksikaciju tijela.

Važno je zapamtiti da je ovo prilično moćan antibiotik, propisan je u slučaju nužde, kada nježniji i manje moćni lijekovi ne pomažu i ne obećavaju djetetu oporavak.

Doziranje i primjena

U odraslih i djece starijih od 12 godina s ukupnom tjelesnom težinom većom od 50 kg liječenje akutnih respiratornih virusnih infekcija i bolesti genitourinarnog sustava provodi se primjenom Suprax kapsula, a u slučaju da se upalni procesi razvijaju od rane dobi, suspenzija.

Dnevno doziranje za dijete od 11-12 godina promatra se jednom oralnom primjenom razrijeđene suspenzije s dozom od 8 mg na 1 kg tjelesne težine ili s raščlanjivanjem na dvije doze unutar 24 sata, računajući od 4 mg na 1 kg tjelesne težine.

Dnevna porcija lijeka za dijete u dobi od 5-11 godina sastoji se od volumena od 6 do 10 ml, a starost djeteta od 2 do 4 godine omogućuje smanjenje doze na 5 ml.

Posebno je pitanje u liječenju vrlo male djece (u dobi od 6 mjeseci do jedne godine): ovdje morate biti izuzetno oprezni i uzeti u obzir sve nijanse, ali u prosjeku je dnevno posluživanje lijeka 2,5-4 ml suspenzije.

Znajući dnevnicu za liječenje djece, potrebno je proučiti pitanje: koliko je dana preporučljivo djetetu uzimati ovaj antibiotik. U pravilu, tijek liječenja Supraxom traje 7-10 dana uz obavezan završetak i bez prekida..

Potpuni tijek terapije i strogo pridržavanje preporuka liječnika glavne su komponente budućeg oporavka.

Dalje ćemo smisliti kako razrijediti suspenziju Supraxa za djecu: bočicu protresti nekoliko puta s prahom, okrenuti je za svaki slučaj, kako bi bili sigurni da su granule propadne, suhe i svježe, a zatim razrijediti vodom.

Da biste to učinili, pogodno je 40 ml nužno kuhane ohlađene vode, podijeljeno u 2 jednaka dijela. Najprije morate dodati jedan dio tekućine u bočicu i snažno protresti, a zatim preliti preostali preostali dio i izvršiti istu akciju mućkanjem dok se ne stvori jednolika masa..

Proizvod je spreman za upotrebu 5-7 minuta nakon ovog postupka, ali ga prije svake upotrebe treba ponovo protresti da se razrijeđeni prah ne slegne i zgusne..

posebne upute

Kada koristite ovaj lijek u medicinskoj terapiji, vrijedi biti posebno oprezan za one koji imaju alergijsku reakciju na penicilin: takvi ljudi imaju povećanu osjetljivost na antibakterijske tvari cefalosporin.Ako se lijek predugo upotrebljava, ravnoteža crijevne mikroflore može biti poremećena, što je prepuno poremećaja probavnog sustava., U ovom slučaju, najopasnije što se može dogoditi je jaka dijareja i upala debelog crijeva.

Također je potrebno ne odstupiti od preporuka liječnika ako ste roditelji i liječite svoje dijete: u ovom slučaju, bolje je pažljivo proučiti postupak koji pokazuje kako uzimati Supraks za djecu.

Važno! Budući da moćni antibiotici često uzrokuju poremećaj crijevne mikroflore, liječnici propisuju zajedno s njima, kao dio složene terapije, lijekove koji pomažu u vraćanju normalne bakterijske pozadine tijela.

Kontraindikacije i nuspojave

Nemogućnost korištenja lijeka uočena je u sljedećim slučajevima:

 • povećana osjetljivost na skupinu betalaktamskih antibiotika (cefalosporin) i penicilina;
 • upalni procesi debelog crijeva (pseudomembranski kolitis);
 • kronično zatajenje bubrega;
 • dječja dob do 6 mjeseci (gore smo pisali kako piti lijek za djecu koja su već navršila šest mjeseci).

Nuspojave lijeka "Supraks" su:

 • iritacija kože (osip od koprive, crvenilo, svrbež kože);
 • periferna venska eozinofilija;
 • groznica, glavobolja, vrtoglavica, zujanje u ušima;
 • poremećaji probavnog sustava (kserostomija, anoreksija, mučnina, povraćanje, prekomjerno nakupljanje plinova u crijevima, poremećaj mikroflore, gljivične infekcije u gastrointestinalnom sustavu);
 • problemi s aktivnošću hematopoetskog sustava (smanjenje broja leukocita, neutrofila, trombocita u krvi, hemolitička anemija);
 • oštećenje usne sluznice, upala jezika;
 • akutni ili kronični upalni procesi u intersticijskom tkivu i tubulima bubrega (intersticijski nefritis).

Trajanje i uvjeti skladištenja

Ovo antibakterijsko sredstvo potrebno je čuvati na tamnom mjestu nedostupnom djeci, na plus temperaturi od 15 do 25 ° C. Precizno poštivanje pravila skladištenja lijeka predviđa njegovu moguću primjenu u roku od 3 godine od datuma proizvodnje navedenog na pakiranju.

Bez sumnje, lijek "Supraks" dobro je uspostavljen na farmakološkom tržištu i učinkovito sredstvo u borbi protiv mnogih bolesti povezanih s radom ENT organa i funkcionalnosti genitourinarnog sustava.

No, uzimanje antibiotika od djece vrlo je važan i presudan trenutak u liječenju, pa stoga odluku o njihovom prepisivanju (posebno ako se odnosi na djecu mlađu od jedne godine) treba donijeti isključivo liječnik, uzimajući u obzir sve vrste rizika.

Antibakterijska sredstva u terapijskoj terapiji u djetinjstvu nisu rijetkost, ali se prepisuju samo uz točnu potvrdu dijagnoze, kao i na neprimjerenost drugih, slabijih uzročnika.

Suprax suspenzija za djecu: upute za uporabu, način uzgoja, cijena, recenzije, analozi

Suprax je prvi antibiotik među cefalosporinima 3 generacije koji se može uzimati oralno. Temelji se na cefiksima i ima širok spektar djelovanja..

Baktericidni mehanizam djelovanja lijeka provodi se inhibicijom stvaranja glavne komponente stanične stijenke patogena.

Za razliku od prethodnih generacija njegovih analoga, Suprax je otporan na beta-laktamaze (bakterijske enzime koji uništavaju antibiotik, uslijed čega njegov učinak postaje neučinkovit).

Prema uputama Suprax inhibira vitalnu aktivnost gram-pozitivnih (različitih streptokoka) i gram-negativnih (hemofilne i Escherichia coli, Klebsiella, Proteus, Salmonella, Shigella, serration, citobacter, gonokoki) bakterija, ali Pseudomonas aeruginosa, većina tipova stabilokoka i rezistentna je na Staphyloccus.

Bioraspoloživost antibiotika je 40 - 50%, unos hrane ne smanjuje ga (kao u ostalim oralnim cefalosporinima), već samo malo produljuje vrijeme postizanja maksimalne razine u krvi.

Među svim prethodnim generacijama analoga Supraxa za oralnu primjenu, on ima najduži poluživot, pa se može uzimati 1 puta dnevno, što je vrlo prikladno, na primjer, maloj djeci.

Lijek Suprax dobro prodire do mjesta infekcije - u šupljinu srednjeg uha, paranazalnih sinusa, krajnika, pluća, žučnih kanala.

Urinom se 50% nepromijenjenog lijeka izlučuje iz tijela, što ga čini vrlo učinkovitim u liječenju infekcija mokraćnog sustava. Oko 10% ga se izlučuje u žuči..

Uz istodobnu primjenu s diureticima, izlučivanje lijeka usporava, njegova visoka koncentracija ostaje dulje u krvi.

Supraxovi pregledi imaju blagi inhibitorni učinak na crijevnu mikrofloru u usporedbi s kolegama.

Obrazac za puštanje

Suprax je dostupan u dva oblika za oralnu primjenu - odrasloj osobi (400 mg kapsule) i djetetu (granule za pripremu suspenzije s okusom jagode 100 mg / 5 ml - 60 ml).

Indikacije Suprax

Prema uputama, lijek je namijenjen liječenju infekcija uzrokovanih mikroorganizmima osjetljivim na cefiksim. To su tonzilafaringitis, sinusitis, otitis media, akutni i kronični bronhitis, pneumonija, urogenitalne infekcije (pijelonefritis, cistitis, nekomplicirani uretritis i cervicitis gonoreje). Suprax je dobio dobre kritike u pedijatrijskoj praksi.

Suvremeni antibiotici: učinkovitost i nuspojave

6 pravila za uzimanje antibiotika

Placebo efekt: 6 zanimljivih činjenica

Doziranje i primjena

Lijek se uzima 1 puta dnevno iznutra. Prije liječenja, poželjno je istražiti osjetljivost patogena na antibiotik. Za odrasle i djecu starije od 12 godina Supraks je propisan u dozi od 400 mg / dan (1 kapsula), tečaj je u prosjeku 7 do 10 dana, utvrđuje liječnik koji provodi liječenje. U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, dozu treba smanjiti.

Za djecu se doza izračunava prema tjelesnoj težini - 8 mg / kg jednom dnevno ili 4 mg / kg s intervalom od 12 sati 2 puta dnevno. Za njih postoji poseban dječji oblik - suspenzija s okusom svježih jagoda. 1 ml gotove suspenzije sadrži 20 mg lijeka.

Od 6 mjeseci do 1 godine, dnevna doza Supraxa prema uputama je 2,5 - 4 ml, od 2 do 4 godine - 5 ml, od 5 do 11 godina - 6 - 10 ml.

Da biste pravilno pripremili suspenziju, trebate protresti zrnca u bočicu, sipati 40 ml hladne vode u nju u 2 faze, svaki put temeljito miješajući dok se ne stvori homogena suspenzija. Da bi se granule dobro otopile, gotova suspenzija mora se ostaviti kratko vrijeme stajati. Suspenzija Suprax ne zahtijeva hlađenje.

Suprax ima značajnu prednost u odnosu na svoje analoge - može se ambulantno liječiti infekcije uzrokovane prilično agresivnim patogenima..

Lijek također podržava mogućnost koračne terapije, kada zbog težine bolesti, liječenje započne s parenteralnim oblicima cefalosporina 3 generacije, a nakon 2 do 3 dana, kako se pacijentovo stanje poboljšava, možete prijeći na oralnu primjenu Supraxa.

Nuspojave Supraxa

Prema pregledima, Suprax tijekom liječenja može uzrokovati osip, svrbež, suha usta, mučninu, stomatitis, povraćanje, proljev, bol u trbuhu, vrtoglavicu, glavobolju. Broj krvnih stanica i neki biokemijski parametri mogu se promijeniti u krvi. Od teških posljedica uzimanja anafilaktičkog šoka mogući su pseudomembranski kolitis, intersticijski nefritis.

Sastav, oblik doziranja

Suprax je dostupan u obliku granula za pripremu suspenzije koja je namijenjena oralnoj primjeni (oralna upotreba).

Male su bijele ili krem ​​boje, pripremljena suspenzija ima istu boju i miris jagode.

Glavni aktivni sastojak lijeka je mikronizirani cefiksim, njegov sadržaj u 5 ml gotove suspenzije je 100 mg. Granule uključuju i pomoćne komponente, koje uključuju:

 • Ksantan guma.
 • Natrijev benzoat.
 • Okus jagode.
 • saharoza.

Granule Suprax sadržane u boci od tamnog stakla s volumenom 30 g. Kartonsko pakiranje sadrži bocu s granulama, žlicu za doziranje, kao i upute za uporabu lijeka.

Terapijski učinak, farmakokinetika

Terapeutski učinak granula za pripremu suspenzije Supraxa je baktericidan. Dovodi do smrti bakterija osjetljivih na aktivnu komponentu lijeka.

Cefixime predstavlja antibiotike cefalosporina 3. generacije, smrt bakterija dolazi uslijed činjenice da inhibira (inhibira) sintezu stanične stijenke.

Za razliku od nezaštićenih penicilina, cefalosporini su otporni na štetne učinke enzima beta-laktamaze koje stvaraju određene vrste bakterija.

Zbog toga lijek Suprax ima širok spektar djelovanja, aktivan je protiv značajnog broja gram-pozitivnih (stafilokoki, streptokoki) i gram-negativnih (Escherichia coli, Klebsiella, Pseudomonas aeruginosa, Proteus, Neisseria gonoreja i meningitis).

Nakon primanja suspenzije pripremljene iz Suprax granula, cefiksim se relativno brzo i gotovo u potpunosti apsorbira u sistemsku cirkulaciju iz crijeva. Ravnomjerno je raspoređen u tkivima, bolje se akumulira u području upalnog procesa. Aktivna komponenta lijeka se izlučuje nepromijenjena putem urina putem bubrega.

Indikacije za uporabu

Unos suspenzije pripremljene iz Suprax granula indiciran je za etiotropno liječenje infektivne i upalne patologije uzrokovane bakterijama osjetljivim na aktivnu tvar lijeka:

 • Upala krajnika (tonzilitis), ždrijela (faringitis) i paranazalnih sinusa (sinusitis).
 • Upala donjih dišnih putova s ​​akutnim ili kroničnim tijekom (akutni ili kronični otitisni medij).
 • Nekomplicirani tijek infektivnog procesa lokaliziranog u mokraćnom sustavu (cistitis, uretritis).
 • Upalni proces šupljine srednjeg uha s akutnim tokom (otitis media).

Publikacije O Astmi